fredag 30 december 2016

Gott nytt mysigt 2017 med hygge

Smörgåsbord och ombudsman, se där två svenska ord som är spridda över världen. Men har någon hört det lilla trevliga ordet mys utanför Sverige? Nej. Istället har danskarna varit otroligt framgångsrika i att sprida sitt hygge. Nu må vi riktigt hygge oss, säger min danska väninna och menar att vi ska mysa med en kopp te och en kaka vid levande ljus (och helst en brasa också).

Under 2016 har det i USA kommit ut inte mindre än sex böcker om danskt hygge -- uttalas hoo-guh får amerikanarna veta -- och fler utlovas komma på marknaden under 2017. En titel är till exempel How to hygge. The Nordic Secrets of a Happy Life.

Är det för att invånarna tar vara på allt hygge de kan få, som Danmark alltid hamnar överst på listan över världens lyckligaste länder? Danskarna, som köper mest stearinljus av alla i Europa, sitter i sina vackra danska femtiotalsstolar, äter det ena läckra smörrebrödet efter det andra och hygger sig.

Men är allting hygge i Danmark? Invånarna röker och dricker ganska mycket. Och 54 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa; det är inte hygge, det är omysigt, det är som i Sverige.


Önskar alla ett fint mysigt slut på året. Och ett gott nytt år med mycket hygge.....

3 kommentarer:

 1. Också skåningar gillar att hygga sig! Sen vår danska tid?
  Gott Nytt År till er också!
  Karin och Ulf

  SvaraRadera
 2. Jag föreställer mig att skånskt hygge är att sitta vid stenbordet i det stora köket med tända ljus i den järnsmidda staken, se ut över pilevallarna och dricka varm must på österlenäpplen..
  Hyggeligt att ni finns, Karin och Ulf! Vi ses på det nya året, hoppas jag.

  SvaraRadera