lördag 8 december 2018

Macchiarinaffären -- berättelsen om avslöjandet

I dagens tidning läser jag att en forskare, tidigare anställd vid Linköpings universitet, har fuskat i åtminstone tre vetenskapliga artiklar. Det visar en utredning som gjorts av den tekniska fakulteten vid universitetet. Den mannen är inte den förste som gjort sig skyldig till oredlighet i forskning och vi kan tyvärr inte hoppas på att han ska vara den siste. Det finns inte hur många stora forskningsanslag som helst och inte heller är det gott om professorstjänster. Mindre nogräknade forskare gör vad som helst, utan skrupler ....


Om man har sett och förfärats av de tre programmen om Macchiarinaffären av Bosse Lindquist som SVT sände för ett par år sedan, behöver man då läsa en tjock bok (450 sidor) om hur den italienske stjärnkirurgen duperade alla på KS och KI, utförde farliga operationer på patienter utan att först testa sina metoder i djurförsök, förfalskade patientdata, ljög och blåste alla inklusive sin amerikanska fästmö?

Ja, för boken ger hela den märkliga berättelsen om en läkare som påstod sig kunna revolutionera kirurgin och, även efter det att Paolo Macchiarini avslöjats som charlatan, försvarades av mäktiga män på Karolinska Institutet som inte heller verkar ha satt patienternas säkerhet i första rummet. Bosse Lindquist gjorde ett beundransvärt grävarbete för att få fram sanningen om en stor bluffare. Det han skriver om sina avslöjanden är spännande läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar