söndag 9 december 2018

Nobelfesten 1909

I morgon delas årets Nobelpris ut, dock inget pris i litteratur. Som alla vet började det med en artikel i Dagens Nyheter i november förra året där 18 kvinnor berättade om sexuella trakasserier och våldtäkter utförda av en man gift med Katarina Frostenson, ledamot i Svenska Akademin. Dessa vittnesmål ledde till en stor kris i Svenska Akademin, en kris som fortfarande består. Det finns bara en utväg: akademin måste upplösas så att gamla stötar får gå och nya ledamöter kan ta plats där.

Selma Lagerlöf visste tidigt om sin storhet. I 40-årsåldern skrev hon i ett brev att hon både skulle komma att få Nobelpriset och bli invald i Svenska Akademin. Så skedde också. År 1909,  51 år gammal, fick hon sitt stora pris. Vid middagsbordet på kvällen hade författaren kronprins Gustaf på vänster sida och prins Eugen till höger. Så här såg menyn ut den gången:

Hönsconsommé med frikadeller och tryffel
Piggvarsfilé Polignac
Oxfilé med kronärtskocksbottnar
Stekt kyckling med sallad och haricots verts
Päron a la drottning Victoria
Sötsaker, frukt
 
Här den tjusiga klänning sydd i silvergrå sidenbrokad
som Selma Lagerlöf bar när hon tilldelades Nobelpriset.2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt sett klänningen i verkligheten, eftersom jag tillbringat mycket tid bland textilierna på Värmlands Museum, men minns den som mer duvblå.
    Ja, visst behöver akademien börja om från början - börja ett nytt öppet liv!
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Jag fotograferade nobelklänningen sydd hos Augusta Lundin i Stockholm på Sven-Harrys museum för något år sedan. Fast den ser blå ut på bilden är den i själva verket ljusgrå. Ikväll, efter middag på sill och potatis, sitter jag i tröja och plyschbyxor och spanar på vackra kläder runt festborden. Hoppas på vacker dans och musik.

    SvaraRadera