onsdag 9 februari 2011

The King´s Speech

Den nya filmen The King´s Speech, baserad på en sann historia, är väl värd ett biobesök. Colin Firth spelar Georg VI, drottning Elizabeths far, som får hjälp med sin svåra stamning av en australisk talpedagog gestaltad av Geoffrey Rush. Båda spelar fantastiskt bra. Firth är lite för snygg, ingen engelsk kung har knappast varit så handsome, men hans smärta inför att inte kunna uttrycka sig går genom duken och biobesökaren lider svårt med honom. Den äldre, fårade Rush passar som hand i handske för sin roll som erfaren, empatisk talexpert. Filmen är visst nominerad till ett dussin Oscars och den kommer att vinna alla, tro mig.

Georg VI hette Albert Frederick Arthur Georg och kallades Bertie i familjen. Talpedagogen Daniel Logue är en man med integritet – my game, my castle, my rules – som inte ger ett vitten för vad engelsk hovetikett föreskriver och får sin patient att följa de regler han sätter upp: han kallar kungen Bertie, han får Bertie att komma till hans mottagning varje gång, han förbjuder honom att röka på mottagningen och han avslöjar barndomstrauma som kan ha orsakat stamningen. Logue, som saknade formell utbildning som talterapeut, lyckas hjälpa kungen och vi delar hans stolthet över framgången.

De anteckningar som Louge gjorde om sin kungliga patient finns kvar. Efter det första besöket skrev han bland annat så här om sin kungliga besökare ”välbyggd, breda axlar, men dallrig runt magen... klipper av de korta orden på ett märkligt sätt ... talar ofta mycket tvekande ...”

Sök The Kings´s Speech på nätet och du kan se en video med utdrag från filmen.
Logues sonson Mark Logue har skrivit en bok om sin farfar, The King´s Speech, som bygger bland annat på farfars dagbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar