onsdag 23 februari 2011

Spanaren 3


Gaddafi kommer att störtas, men hur många kommer först att få sätta livet till? Den pågående revolten i Libyen har ett högt pris men när landet väl har fått fria val och ett demokratiskt statsskick kommer den allmänna välbefinnandenivån att stiga.

Den kände lyckoforskaren Ed Diener har tillsammans med två medarbetare gjort en studie på omkring 1000 personer i 128 länder – närmare 130 000 frågeformulär att bearbeta! -- och slutresultatet har nyligen publicerats i Psychological Science. Deltagarna tillfrågades bland annat om tillfredsställelsen med sitt jobb, sin inkomst och sitt land. Forskarna fann att ju nöjdare folk var med sitt eget land, desto mer livstillfredsställelse kände man. Så var det överallt i världen.

Människor behöver känna stolthet över sitt land för att må bra och det gällde särskilt människor i fattiga länder, människor med låga inkomster och människor i icke västerländska länder som, menar forskarna, tenderar att vara mindre individualistiska och i högre grad än vi andra tänka på sig själva som en grupp. För rika människor i västvärlden var välbefinnande tätare knutet till den egna hälsan, jobbet och levnadsstandarden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar