tisdag 22 februari 2011

Spanaren 2

Kortprosa borde vara något för moderna människor med brist på tid. Det menar i alla fall det nya svenska förlaget Novelix som ska lansera noveller i år. Utomlands görs också stora satsningar på noveller i bokform och för läsplattor. Men kommer svenskarna att ses fördjupa sig i noveller på bussen? Nej. Novellen har aldrig varit en hit i vårt land. De flesta av oss vill läsa rejält tjocka böcker.

Den kanadensiska författaren Mavis Gallants noveller har nyss kommit på svenska och hyllas i pressen. Beroendeframkallande läsning, heter det. Jag har inte läst Gallant men väl hennes landsman Alice Munro som är novellernas mästare. Hennes novellsamling Nära hem finns nu på bokrean.

Munro skriver så att man tror på hennes karaktärer som verkliga personer och de vill inte lämna läsaren. Novellen Corrie handlar om den unga rika Corrie som inleder ett förhållande med Howard. Han är gift och har barn. En dag berättar Howard att Sadie, som tidigare var anställd hos Corrie, har krävt honom på pengar för att inte avslöja deras förhållande och Corrie gör en månatlig betalning till ett speciellt konto.

När Corrie läst i tidningen att Sadie har dött går hon på begravningen. Nu ska inte den kvinnan kosta mer pengar. Men Corrie får en plötslig insikt: Sadie har aldrig krävt något! Pengarna har gått till Howard. Corrie väljer att fortsätta betala och allt förblir som det var. Kanske handlar det om sex: han säljer, hon köper.

Hur går det sedan? Kan parets kärleksmöten verkligen fortsätta? Howard utsatter ändå Corrie för ett pågående bedrägeri (samtidigt som han bedrar sin fru). Jag vill att hon hittar en hederlig man.

2 kommentarer:

  1. Det var en perfekt kortversion av "Corrie", alldeles lagom för mig :-)

    SvaraRadera
  2. Så bra! Jag har för mig att det finns en bok med korta sammandrag av 100 klassiska romaner. Har man läst den kan man briljera i vilket litterärt sammanhang som helst. Medge att du också funderar en stund över paret. Är Howard att likna vid en solochvårare? Använder han de orättfärdigt förtjänta medlen till sina barn? Är hans fru rentav införstådd med källan till pengarna? Sådant kan man grunna på. Men i dag känns det viktigare att tänka på revolten i Libyen och hur den ska sluta.

    SvaraRadera