lördag 31 oktober 2009

Att döda äppelträd

Vi har blivit vana vid att konstnärer hittar på den ena installationen efter det andra. Ibland är det sådant som vi förfasar oss över. Frågan är om inte trädmorden på Long Island tar priset (The New Yorker, 26 oktober). Det är matkrönikören Jennifer Rubell som fått i uppdrag att arrangera installationer och happenings att inleda den konstutställning med rubriken Creation som öppnar i New York i dagarna.

En av Rubells installationer som handlar om öppningskvällens dessert är tre stora äppelträd utlagda på golvet. Meningen är att gästerna ska plocka och äta äpplen direkt från trädgrenarna. Varför gör Rubell så här? Hon förstår att många människor reagerar över att hon låtit döda stora, fullvuxna äppelträd -- istället för att bara plocka in frukt i skålar -- men det är just sina känslor inför trädfällningen som hon vill att besökarna ska fundera över.

Vad tyckte säljaren Tom Wickham? Han tog 500 dollar per träd plus fraktkostnaden. En odlare måste vara brutal ibland och ta ned gamla träd, sa han. Kanske hjälpte det att Rubell fastnade för träd av sorten Red Delicious, av alla Wickhams träd påminde just de henne om Edens lustgård. Wickham kallar Red Delicious för sin värsta sort. Han har flera rader av Mutsu och de träden blir svåra att fälla. "Inte som att låta avliva sin gamla hund men nästan".

Trevlig Allhelgonhelg till alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar