torsdag 22 oktober 2009

I väntan på Müller

I väntan på att det ska komma böcker av Hertha Müller i bokhandeln tog jag med jag Open Secrets av Alice Munro på resan till Wien. Den här kanadensiska författaren, novellens mästare, bör få Nobelpriset nästa höst. Men man kan inte ge priset till en kvinnlig författare två år i rad, säger kanske någon. Tänk då efter, hur många år i rad har inte manliga författare fått Nobelpriset?

Alice Munro verkar veta allt om hur människor tänker, känner och beter sig mot varandra. Läs henne gärna på engelska, språket är enkelt men texten är mångbottnad och man måste av den anledningen läsas långsamt. Man vill också läsa varje novell flera gånger. I dag presenterar Svenska Dagbladet författaren, som fick det internationella Man Booker-priset 2009, på en helsida och man får veta att två böcker av Alice Munro finns just nu på svenska: Kärlek, vänskap, hat och Nära hem. På Youtube kan man lyssna till flera intervjuer med författaren.

Jag hittade Open Secrets på kyrkans årliga loppis i Sigtuna. På baksidan kan jag se att boken, som kom ut 1995, är inköpt på Munro´s Book Store. Karen, som köpte boken för att ge den till sin väninna Ruth, skriver på försättsbladet att hon förhörde sig i butiken och fick veta på att det var just Alice Munro och hennes exman som en gång startade den här bokhandeln i Victoria. En av Munros noveller har också en huvudperson som är ägare till en bokhandel i Victoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar