tisdag 12 april 2011

Släkten Munthe och Beateberg





Vem bor riktigt fint om inte chefredaktören för Vi i villa, Stina Abenius. Hennes hem Beateberg i Nacka presenterades med många bilder i Dagens Nyheters bostadsbilaga den 25 mars och i Svenska Dagbladet den 9 april. På samma plats i Nacka fanns tidigare ett hus tillhörigt Henrik Munthe, hovrättsråd vid Svea hovrätt. Henrik Munthe (född 1798) var son till en kusin till Johan Lorenz Munthe, borgmästare i Eksjö; visan om borgmästar Munthe som red på sin Brunte handlar om denne man.

Under några år var Henrik Munthe förmyndare för Jenny Lind som hade stora framgångar ute i världen och blev förmögen. Efter hennes giftermål förblev Henrik Munthe sångerskans kapitalförvaltare och goda vän. Jenny Lind undertecknade gärna sina brev till Munthe med Äldsta dottern.

I SvD skriver journalisten Elisabet Bromée att Beateberg har sitt namn efter Henrik Munthes hustru. Det stämmer dock inte. Beateberg fick istället sitt namn efter Beata Lovisa Drake af Hagelsrum (död 1830) som gifte sig med Carl Munthe, son till borgmästaren i Eksjö. Parets dotter Sophia Amalia (född 1802) gifte sig 1828 med Henrik Munthe, tremänning till Carl.

Det var den trädgårdsintresserade Carl Munthe som 1808 sådde äppelkärnor och fick fram det goda rödskimrande äpplet som kallas Munthes rosenäpple. Mer om den historien och det vackra äpplet i min bok Svenska äpplen. Mer om Beateberg, Jenny Lind och släkten Munthe i boken Jenny Lind och sångens Beateberg av Curt Munthe utgiven på Natur och Kultur 1960.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar