torsdag 21 april 2011

Vaken mitt i natten

Kanske ligger det i människans natur att vara vaken mitt i natten. Förr, i det förindustriella samhället, var människor alltid vakna en timme eller så på natten. Då såg man till elden, tog en liten promenad, samtalade med sin partner, älskade, läste eller bad.

Det skriver universitetsprofessorn A. Roger Ekirch i sin faktaspäckade bok At Day´s Close från 2005, frukten av 20 års arbete. Ekirch har hittat flerfaldiga exempel i engelska, franska och italienska källor på att människor förr talade om första och andra sömnen. Den katalanske filosofen Ramón Lull skriver om primo somno och i The Canterbury Tales talas om the first sleep.Att människor var vakna en bra stund mellan dessa perioder var fullt normalt.

I böcker med hälsoråd från tolvhundratalet till och med sjuttonhundratalet rekommenderas läsaren att ligga på sin högra sida under den första sömnen och på den vänstra sidan under den andra sömnen; det skulle ge fridfullare sömn.

Ekirch refererar inte till några svenska skrifter. Det vore intressant att veta om det finns några svenska bevis för att även vi brukade dela in natten i två långa perioder av sömn med ett avbrott för umgänge eller meditation.

Jag önskar alla en påskhelg, hemma eller borta, med god sömn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar