söndag 10 februari 2013

Flickan och hunden

Det måste ha varit för nio, tio år sedan som jag träffade Christina Kellberg i det svenska författarhuset i Kavalla, Grekland. Det stora vita huset byggdes på 1930-talet av Svenska Tobaksmonopolet som bostad för företagets direktörer på besök i Kavalla för att köpa tobak av grekiska odlare; idag har författare, översättare och tecknare den stora förmånen att få hyra ett rum i huset för att sitta här och arbeta. Rummen försågs med möbler från NK och de finns ännu kvar. Senast jag var i Kavalla var mitt rum helt och hållet inrett med möbler ritade av NK:s chefsarkitekt Axel Einar Hjorth; hans  möbler går i dag till sanslösa priser på auktioner.  

Jag skrev på ett manus som det aldrig blev något av och hon, journalisten från DN, hade börjat skriva på det som senare kom ut under titeln Kupongtjuven och var en sann berättelse om tre generationer kvinnor: Christina, hennes mor och mormor. Kupongtjuven är en ytterst välskriven och skakande berättelse om hur svårt livet kan vara och boken har funnit många hängivna läsare. Den finns nu i pocket och jag kan rekommendera den.

Nu har Christina  kommit med sin första roman Flickan och hunden. Den bygger på hennes barndom och vi som läst Kupongtjuven känner igen de två missbrukande föräldrarna, mamma som är hemmafru och pappa som skriver. Boken har ett plågsamt mörkt innehåll och läsaren våndas med tioåringen i det kaotiska hemmet i  femtiotalssverige, barnet som hela tiden längtar efter normala stunder med friska, nyktra föräldrar -- cykla till havet med pappa kanske och plocka blommor med mamma -- men så sällan får njuta det. Christina beskriver den utsatta flickans svåra belägenhet -- det är hon som måste vara klok och duktig i sina föräldrars ställe och städa upp i huset efter fester. Man lider med barnet som måste stå ut med så mycket och man lider med föräldrarna som går med aldrig uppfyllda drömmar. Mamman längtar efter att få yrkesarbeta, vara vacker, bli sedd. Pappan hamrar på sin skrivmaskin och drömmer om att bli erkänd författare. Jag är säker på att Christinas välskrivna roman  kommer att få många läsare.

Bilden av Christina Kellberg är tagen av Arne Jönsson. 

3 kommentarer:

 1. Tack för lästipset - Kupongtjuven läste jag med stor behållning.

  SvaraRadera
 2. Hej Görel,
  jag hittar inget annat sätt att få tag på dig (just nu), så jag skriver här.
  Jag skriver från Helsingborg där jag är med i Marknadsföreningen som varje fredag morgon har frukostmöte med föresläsningar. Det kommer 2-300 näringslivsrepresentanter varje gång.
  I höst skall vi ha tema Humor och söker föreläsare. Jag har din bok Det goda skrattet och förstår att du är intresserad av ämnet. Min/vår fråga är om du föreläser (30 min) eller kan tipsa om andra som föreläser/berättar på ämnet humor. Gärna ur ett vetenskapligt, arbetslivsorienterat eller hälsoperspektiv. Maila mig gärna.
  MVH
  Martin Svensson
  martin@martinshumor.se
  (jo, jag är "i branchen", professionell komiker. Se www.martinshumor.se)

  SvaraRadera
 3. Hej Martin!
  Jag kommer gärna till Helsingborg i höst och föreläser om humor och hälsa och humor som viktig faktor i arbetslivet. Skriver mer om detta i ett mejl till dig.

  SvaraRadera