fredag 21 juni 2013

Skön midsommar!

Min reseberättelse från England tog tvärt slut. Smärre olyckor inträffade nämligen -- jag däckade på grund av  influensa medförd från utlandet, datorn pajade och sedan var det modemet som fick kortslutning. Åskan? Utan internetuppkoppling känner man sig avsnörd från världen men nu är jag på banan igen.

Det är naturligtvis i dag, på midsommarafton och sommarsolståndets dag, som man ska vara i Stonehenge bittida och se solen lysa in mellan två särskilda stenar. Jag var där för tre veckor sedan och imponerades av hur välordnat det var för oss turister som kunde gå runt och lyssna på små föredrag som ges på svenska och säkert en massa andra språk i en liten apparat.

Platsen för Stonehenge började användas som kultplats för omkring 5 000 år sedan. Först var det en cirkulär jordvall, därefter en träkonstruktion och sedan en stenring. Ingen vet hur man fick dit alla jättestenar eller hur man fick upp de tunga överliggarna, stenarna som vilar överst. Ingen vet heller vad Stonehenge användes till.  I alla fall har det med solen att göra, helt klart.

Svenska Dagbladet har en stor artikel om Stonehenge i dag och där läser man att en ny bok ger svar på många frågor: Stonehenge complete av Christopher Chippindale.


 Glad midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar