onsdag 30 oktober 2013

Psykologiprofessor varnar för att vara uppkopplad

Teveprogrammet Korrespondenterna i går kväll handlade om ungdomars mobilberoende och i inslag från Indien och USA berättades om detoxkliniker för mobilmissbrukare, det vill säga tonåringar som sitter klistrade framför skärmen och missköter skola och jobb.

Alla borde se programmet från i går kväll och höra psykologiprofessor Larry Rosen,  amerikansk expert på digitala droger, varna för att ständigt vara uppkopplad. Hjärnan får aldrig vila om den smarta telefonen är i aktivt bruk hela tiden och vi kommer att sova sämre.

I dag intervjuas en ung kvinna, 19 år, om sina telefonvanor i SvD. Hon svarar att hon kollar sin mobil var femte minut. Jag hoppas att hon snart ser ljuset  -- att det är viktigare att skaffa utbildning och sköta ett jobb än att varje minut kolla upp vad vännerna skriver på facebook -- och lägger om livsstil.

2 kommentarer:

  1. Tråkigt, det blir aldrig som man hade tänkt sig. Dessutom får jag nog erkänna att jag också känner fascinationen från den nya tekniken. Fast i mitt fall är inte problemet facebook...

    SvaraRadera
  2. Alla har vi något problem att tampas med. I morgon skriver jag om hur man kan tala sig själv tillrätta....

    SvaraRadera