söndag 13 oktober 2013

Venngarn blir Wenngarn
Venngarns slott med omkringliggande 58 byggnader, varav ett är den stora  f d alkoholistanstalten (när jag en gång intervjuade  Clark Olofsson på ett danskt fängelse berättade han att pappan hade varit intagen för behandling på Venngarn), ägs sedan 1 oktober av Olle Larsson som kallar sig fastighetsförädlare. Hans affärsidé är att köpa nedgångna hus och bygga om, bygga till och renovera.   Venngarn, som den nye ägaren stavar Wenngarn, är något att bita i, här finns en del att göra.

Nu kommer slottet, som ligger strax utanför Sigtuna och uppfördes av Magnus Gabriel de la Gardie i slutet av 1600-talet, att rustas liksom parken. Olle Larsson säger att den gamla anstalten ska bli Hotell Anstalten, en större gårdsbyggnad ska byggas om till småföretagscenter och flera nya villor ska uppföras längs kanten av området.

I förra veckan drog 80 arbetare in på området och tanken är att till sommaren ska det mesta stå klart. Olle Larsson har också bett om hjälp med att inventera den stora fruktträdgården bakom slottet. Där finns tre sorter som jag inte klarar att bestämma, bland annat ett underbart äpple med smak av champagne....

Inne i slottet finns ett fantastiskt kapell med intakta utsmyckningar från barocken. Jag anar att det kommer att bli en mycket populär plats för vigslar och dop. Överallt ifrån tittar de raraste änglar, alla med var sitt uttryck, på besökaren.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar