torsdag 18 december 2014

Kan bi-bakterier läka sår?

Bin bygger sexkantiga kammare i sina kupor. Kan det bero på binas rutnätsceller att de bildar hexagonala former? Frågar sig G sedan han läst om makarna Mosers nobelprisbelönade forskning. 

Honung har länge använts som läkemedel. Nu har forskare vid Lunds universitet funnit att den läkande effekten beror på mjölksyrabakterier i honungen. Vid försök i provrör har forskarna kunnat bekämpa flera antibiotikaresistenta stafylokocker från patienter med hjälp av honung.

Antibiotika har ofta bara en enda substans som verkar aktivt på en viss grupp bakterier. Mjölksyrabakterier från bin däremot kan producera olika antibiotiska ämnen beroende på slaget av sjukdomsbakterier som de stöter på. Dock måste det vara färsk honung med levande bakterier! Honung från butik duger inte.

Hittills har forskarna provat färsk honung på hästar med svårläkta sår, alla såren läkte fint. Under nästa år ska forskargruppen i Lund göra försök på människor med kroniska sår.

5 kommentarer:

 1. För länge sedan behandlade jag min katts sår med honung, och såret som antibiotikan inte klarade av, läkte på en vecka.
  Och för lika länge sedan (minst 20 år), så hörde jag talas om att man inom sjukvården använde honungspreparerade kompresser till en del sår.
  Så klokt att ta vara på urgammal kunskap, istället för att förkasta den.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Ja, tänk vad naturen kan, utan att vara intelligent.....

  SvaraRadera
 3. Naturen kan ofta mer än människan. Och gamla metoder bör inte alltid förkastas.
  Så bra att du Margaretha kunde hjälpa din katt med honung. Var det nyslungad honung som du använde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyslungad var den nog inte - men köpt av en lokal biodlare (i gul plåtburk med handtag).
   Margaretha

   Radera
 4. Då var den säkert ganska färsk. Alla som har en vän eller granne med biodling som hobby får vara rädda om sin värdefulla kontakt.

  SvaraRadera