måndag 15 december 2014

Behandla med FT

Mag- och tarmkanalen styrs av det autonoma nervsystemet och står i direkt förbindelse med hjärnan.  Flera signalsubstanser som reglerar hjärnans funktioner finns också i tarmkanalen; hjärnan påverkas av tarmen och omvänt. Hos personer med svår depression, ADHD och autism har forskarna funnit en avvikande tarmflora.

Om vi är beroende av tunntarm och tjocktarm i god kondition för att må bra, och dessa tarmar i sin tur behöver en mångfald av bakterier för att fungera optimalt, kanske man kan behandla genom att föra in en frisk och blomstrande bakterieflora?  Det är just vad som börjar komma nu. USA är föregångslandet och där kallas behandlingen för FMT, fecal microbiota transplantation. Här i Sverige heter det bajstransplantationer men vi kan också kalla det FT, fekal transplantation.

En lång artikel i The New Yorker (1 december, 2014) berättar att tiotusentals patienter redan har behandlats med FMT med i vissa fall mirakulösa tillfrisknanden som följd. En radikalt ny behandlingsform är omgärdad av många restriktioner innan den kan bli tillgänglig för alla. Därför tar många sjuka amerikaner till  D I Y (do it yourself), det vill säga letar upp en frisk donator (en familjemedlem eller granne) och behandlar sig själva.

Nog är det fantastiskt att vad vi nyss såg som exkrementer får ett värde som viktigt botemedel. Nu tar jag ett äpple till. Det gäller att sköta tarmfloran.
1 kommentar:

  1. Det här är intressant och nytt för mig.
    Tack för infon!

    SvaraRadera