fredag 5 december 2014

Tyvärr, alkohol är enbart skadligt

I måndags lyssnade jag på tre forskare som talade om hjärnan i Aula Medica, Karolinska institutet. Professor Miia Kivipelto, som är expert på demenssjukdomar, talade om riskfaktorer för Alzheimers sjukdom. Rökning, sa hon, är en stor riskfaktor. Hon sa däremot inget alls om alkohol så jag ställde frågan: Är inte intag av alkohol en riskfaktor?

Professor Kivipelto svarade att ett måttligt intag av alkohol anses förebygga Alzheimers sjukdom men vad är måttligt, det är inte fastställt.  En annan professor på scenen fyllde i: Antagligen är måttligt mycket mindre än vad vi tror.

I dagens Svenska Dagbladet berättar alkoholexperten professor Sven Andreasson om en stor undersökning på alkohol som han gjort tillsammans med forskare från USA, Kanada och Australien. Forskargruppen har inte hittat något som helst stöd i studier för att måttlig alkoholkonsumtion skyddar mot något  alls -- varken mot hjärtkärlsjukdomar, diabetes, demens eller andra sjukdomar. Studier som påstår motsatsen är svaga och undermåliga, de samband man har sett är felaktiga.Vi ser inga positiva effekter av alkohol, det är enbart skadligt, menar Sven Andreasson.

Om din läkare har anmodat dig att dricka 1 - 2 glas rödvin om dagen för att skydda hjärtat, kan du alltså lugnt trotsa hens råd och spara pengarna.

3 kommentarer:

 1. Men om man tror benhårt på att det fungerar, så kanske det fungerar... :-)

  SvaraRadera
 2. Häromdagen hade Studio Ett, ett inslag om detta, där ingen fick tala till punkt - trist. Dessutom lät programledarna som de tvivlade på undersökningen.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Tro kan försätta berg, heter det men i det här fallet bör vi tvivla.... Tänker leta upp programmet Studio Ett och lyssna. Jag gissar att många klamrar sig fast vid tanken att det finns något hälsosamt med alkohol. Vin- och sprittillverkarnas effektiva lobbyister har lyckats bra.

  SvaraRadera