lördag 17 januari 2015

Mr Turner

Det finns saker som man ångrar. Varför skulle jag se "Mr Turner" i mellandagarna? Jag går  fortfarande och tänker på filmen och på att jag aldrig kommer att kunna se någon av Turners sublima målningar utan att fundera på hur en grov, oempatisk människa kunde skapa dessa sköna verk.

Turner var aldrig gift men han fick två döttrar med en kvinna som bodde på annat håll; varken kvinnan eller barnen verkar ha fått mer än smulor av målarens förmögenhet eller omsorger. Ska vi tro filmen hade Turner en kuvad hushållerska som var hans slav att lägras i förbifarten när helst husbonden kände för det. Det är svårt att se hennes underkastelse.

Mr Turner spelas av Timothy Spall som bör få en Oscar för sin rollprestation nästa år. Filmmakarna har lagt stor omsorg på detaljer. När Spall öppnar munnen ser man målarens bruna, misskötta tänder. Spall säger inte mycket men grymtar desto mer och man förstår varje gång precis vad han menar.

Filmen är för lång, minst en halvtimme för lång. Dessutom ska man genomlida en kvart med reklamfilmer. Nej, visa dem efter filmen. Den som vill sitta kvar och se reklamen får köpa biljett till lägre pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar