fredag 9 januari 2015

Vita Sackville-West hade svenska rötter

Matsedeln under de gångna helgdagarna var given. G och jag har inte julbord utan väljer att äta julmat varje dag -- lutfisk en dag, glasmästarsill en dag, rökt fårfiol en dag, Janssons frestelse en annan dag. Ställa fram allt på en gång och frestas att äta för mycket tilltalar mig inte.

Viktigt är förstås att få umgås med familj och vänner vid matbordet. Det tredje nödvändiga under julen är att ha god läsning på lut. I år hade jag lånat hem den stora boken "Biby, ett fideikommiss berättar". Biby är den stora sörmländska herrgården känd bland annat för sin turkiska salong. Detta är en oerhört intressant bok med läsvärda kapitel om ägarna, möblerna, konstverken, kläderna och mycket mer knutet till Bibys långa historia.

Här läser jag att Vita Sackville-West -- känd som skapare av en berömd vit trädgård, väninna till Virginia Woolf -- hade svenska rötter. Hennes farfars morfar var Henrik Leijel, född 1717. Han var son till Hedvig Lucia Lohe som var född på Biby där hennes bröllop med Adam Leijel hölls 1713.

Henrik flyttade till England, gifte sig med Catherine Allestrec och fick ett barn, Catherine. Efter att ha sagt nej till Axel von Fersen gifte sig Catherine med John West, 4th Earl De la Warr.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar