söndag 22 februari 2015

Bajs-transplantationer i fokus

I mitten av december förra året skrev jag om den nya behandlingsmetoden fekal transplantation som också kallas bajstransplantation eller fecestransplantation, FT.  Metoden går ut på att föra upp frisk avföring i tarmen på den som drabbats av svåra diarréer på  grund av clostridium difficile. Läkare som ger behandlingen vittnar om att de goda bakterierna i den friska avföringen slår ut patogena bakterier och avhjälper diarré på ett synnerligen effektivt sätt.

Har ni märkt att fekal transplantation varit i fokus de senaste veckorna? TV 4 har tagit upp det liksom alldeles nyss radioprogrammet Vetandets värld. Kanske får vi snart möta någon i Fråga doktorn som blivit botad med FT.  I Vetandets värld  intervjuades en representant för Socialstyrelsen som inte ännu ger generella rekommendationer -- i dag vet man inte allt om vid vilka sjukdomstillstånd och för vilka patienter metoden  användas  -- men inte heller avråder läkare eller patienter från att tillgripa metoden.

S säger att hans pappa, som var läkare, berättade att i vissa områden i Afrika användes avföring att lägga på svårläkta sår; de goda bajs-bakterierna slog ut de patogena bakterierna i såret. Kanske kommer också detta att bli en ny, användbar metod i svensk sjukvård.

Apropå avföring. Har du trög mage?  Då vill jag tipsa om Magtabletter från Semper/BioGaia, (receptfria på apoteket). Varje tuggtablett innehåller en miljon levande bakterier av typen Lactobacillus reuteri Protectis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar