fredag 27 februari 2015

Underbar vetenskapsteater om vatten


Tänk att Dramaten har tagit hit en forskare ända från England för att ge oss pjäsen H2O! En kvinna som heter Zoe och kan allt om vatten och vätskor! Det är i Tornrummet som man får träffa Zoe och hennes assistent Mattias (Olle Jernberg) som är hygglig och tolkar allt till svenska. Men vänta, är det inte något med hennes språk? Talar en brittisk forskare så där? Dråj åjs, säger Zoe när hon menar kolsyreis. Javisst, den exentriska, entusiastiska, snälla vattenexperten från London är ingen annan än Emma Broomé som talar cockneyinspirerad engelska.

Detta är underbar, rolig vetenskapsteater. Barn och vuxna, alla lär sig väldigt mycket på 50 korta minuter. Har någon av oss tidigare tänkt på att när man har duschat är man våt utanpå, men man är alltid våt inuti? Av vatten, blod, kiss, snor och annat. När man med egna ögon har sett hur två väteatomer och en syreatom klänger tillsammans, har det fastnat hos en för alltid att så är en vattenmolekyl beskaffad. Att vattenmolekylerna glider omkring med stora mellanrum i rumstemperatur men smyger sig tätt, tätt intill varandra när det blir kallt, iskallt, kommer vi som såg det hända inte heller att glömma.

Det var utsålt i söndags när jag såg H2O. Den här föreställningen förtjänar fullsatt. Se den om du kan, med barn eller utan.
Vattenfontän på Dramaten. Ur bruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar