lördag 4 april 2015

Glad påsk med perfekta ägg!


"Spanarna" är det bästa som radion har. Jag lyssnar med entusiasm på varje program och lär mig allt möjligt. I går fick jag veta av Göran Everdahl hur man pocherar ägg: man häller ägget i en sil så att den tunna äggvitan rinner av och sedan snabbt ned med ägget i kastrullen.

Eftersom jag numera aldrig prokrastinerar med något, gick jag direkt ut i köket och tog fram ägg, sil och kastrull. Och har man sett, mina pocherade ägg blev formsköna skapelser! Perfekta, faktiskt.


Målaren Piero di Cosimo, son till hantverkare,  föddes i Florens 1462. I Washington DC har man ställt ut 44 av hans verk. Giorgio Vasari, som var samtida, skrev i sin biografi över Piero att målaren inte stod ut med spädbarn som gråter, män som harklar sig, munkar som sjunger och klockor som ringer. Vasari berättade också att målaren avskydde att få huset städat och att han levde på ägg; han kokade 50 ägg åt gången när han ändå kokade klister. Ska vi tro på det? Nej, Vasari misstänks för att ha skarvat en del. Den som äter 50 kokta ägg innan de blir dåliga -- och på 1400-talet fanns inte kylskåp -- kommer att bli sjuk. Några små ägg till påsk kan vi dock unna oss.

Vägg vid Stora Gatan i Sigtuna.
Glad påsk till alla, med eller utan pocherade ägg!
3 kommentarer:

 1. Ja, "Spanarna" och "Godmorgon Världen" måste man lyssna på.
  Men sil behövs väl inte? Här är en länk som kan vara till hjälp:
  https://www.youtube.com/watch?v=Rtst1iRXI1g

  Och GLAD PÅSK!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag tittat på videon. Det blir fina ägg på det här viset också, men du måste putsa kanterna före servering. Det slipper du med silmetoden! Testa!

  SvaraRadera
 3. Glömde säga att jag gillar "Godmorgon världen" också, ett jättebra program!

  SvaraRadera