lördag 28 mars 2015

Vi börjar som en blastula

Nationalmuseum ska göra PR för BMW. Det är inte utan att man sätter i halsen när man  läser det i dagens tidning. I gengäld får muséet lite sponsorpengar och några eleganta bilar. Finge jag bestämma skulle personalen ratta enklare fordon och Nationalmuseum skulle slippa bli komprometterat som kontrakterat reklamorgan.


Vi börjar alla som en blastula. Jag tänkte på det när jag besökte Nationalmuseums utställning "Subjektiviteter " på Kulturhuset nyss. Människan startar sitt liv som en vätskefylld bubbla, en blastula, som sväller, klyvs och utvecklas under nio månader och 18 år till den komplexa varelse som vi kallar för en vuxen människa och som kan le, skratta och säga kärleksord men också rasa och förbanna.

Är inte den sinnrika lampa jag hittade på utställningen en bild av livet? En lampa som avger en skimrande såpbubbla som växer sig allt större för att efter några sekunder falla av och ligga kvar en stund som en våt pöl. Jämfört med universums långa historia varar ett människoliv bara några ögonblick........


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar