torsdag 26 mars 2015

I dag återbegravs Richard III


I England har människor drabbats av rojalistisk yra. Det är Richard III som är föremålet för storartade evenemang och processioner. Under tre dagar har allmänheten kunnat komma och skåda liket i katedralen i Leicester och idag ska han återbegravas (drottningen och Cameron har avböjt att närvara).

Kungen dog 32 år gammal i slaget vid Bosworth 1485 och hans sista ord (enligt Shakespeare) var: "My kingdom for a horse!" Varför återbegraver man honom? Ja men man hittade kungen för bara tre år sedan. Richard hämtades upp från jorden under en bilparkering i Leicester och stadens styresmänniskor jublade, kungen kommer nämligen att locka drivor av turister. Tack och lov fann man också en släkting, Michael Ibsen, som bor i London, och kunde via DNA-analys konstatera att det gamla skelettet med sin krokiga ryggrad och spår efter strider verkligen är Richard III. Ibsen, som är snickare, har tillverkat den eleganta kista som kungen nu vilar i.

Men var inte Richard en ondskefull kung med psykopatiska drag, har han verkligen förtjänat så mycket uppståndelse som inkluderar specialtillverkat öl med namnet White Boar (Vitt vildsvin ingick i kungens vapen), särskilda restaurangmenyer med fjortonhundratalstouche och kylskåpsmagneter med kungens porträtt? Mördade han inte små prinsar??? För en rikardian och medlem i Richard III-sällskapet var kungen inget annat än en fin, missförstådd  människa som utsatts för elakt förtal.

Det var tack vare den unga författaren och rikardianen Philippa Langleys intuition och hängivna letande som man hittade kungen där på bilparkeringen. För att veta mer om jakten på kvarlevorna av Richard III, gå in på http://www.richardiii.net/leicester_dig.phpInga kommentarer:

Skicka en kommentar