måndag 16 mars 2015

Trend mot hälsosammare mat

Om DN, den stora morgontidningen, går in för att publicera det ena receptet efter det andra med stort innehåll av smör och grädde, undrar man om det finns en trend mot allt fetare mat? Tack och lov verkar det inte vara så. Försäljningen av smör och crème fraiche minskar nu.

Svenska Dagbladet rapporterar i dag att Konsumentföreningen i Stockholm funnit att kunderna handlar mer hälsomedvetet. Nyttiga produkter som keso, bär, nötter, fröer, gryner och fullkornsprodukter säljs i större utsträckning i dag jämfört med för fyra år sedan. Man äter allt mer vegetariskt och ekologiskt och väljer allt oftare bort kött. Glädjande är också att försäljningen av söta frukostflingor minskar för att ge plats åt mer müsli.

Dock äter vi inte hälsosamt hela tiden, allesammans. Försäljningen av frukt och grönt har inte gått upp. Glass och snacks tar mer plats i kundvagnarna än tidigare. Kanske en grupp i befolkningen äter allt bättre medan andra inte bryr sig? Har vi en växande hälsoklyfta mellan medvetna och icke-medvetna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar