söndag 8 mars 2015

Viktiga kvinnliga uppfinnareKvinnodagen. Jag ville se med vilket evenemang Kvinnohistoriska muséet i Umeå uppmärksammar dagen men möts av beskedet "Inget evenemang i dag" på hemsidan. Lite snopet.

Skulpturerna ovan är utförda av Susanna Arwin och har titeln "Tantfullness"; jag tror att de  finns kvar på Kvinnohistoriska muséet i Umeå några dagar till. Susanna Arwin har också gjort statyn "Med handväskan som vapen", den staty som Växjö sa nej till men som nu Sigtuna kommun har funderingar på att köpa in.

I dag är skäl att påminna om att kvinnor står bakom flera viktiga uppfinningar. Mary
Anderson hette amerikanskan som uppfann vindrutetorkaren och året var 1903. Den första vindrutetorkaren satt på en spårvagn för att så småningom bli standardutrustning också på bilar. I början manövrerade föraren vindrutetorkaren med ett handtag inifrån bilen.

En annan framstående uppfinnare var Stephanie Kwolek, amerikansk kemist, som dog i Delaware i juni förra året 90 år gammal. Hon arbetade för DuPont och uppdraget var att hitta en fiber att användas vid tillverkning av starkare däck. Det arbetet ledde till Stephanie Kwoleks upptäckt av en lovande, tunn, mjölkvit lösning som hon utvecklade till Kevlar, ett  lätt och superstarkt material. Fem gånger starkare än stål.

Kevlar används i dag till däck, skottsäkra västar, hjälmar, tennisracketar, rep, segel för snabba segelbåtar, motorcykelkläder, rep, sportskor och mycket mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar