tisdag 17 mars 2015

Hälsoklyftor i Stockolm

Det finns tydliga hälsogap mellan olika delar av huvudstaden och klyftorna mellan stadsdelarna växer. Dagens Nyheter hade en stor artikel om detta i går. Landstingets Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har konstruerat en webbsida: Folkhälsa på karta. Där kan man se att invånarna i utsatta förorter som till exempel Rinkeby har kortare livslängd och insjuknar tidigare i livet i folksjukdomar som diabetes, kol, hjärtkärlsjukdomar och högt blodtryck jämfört med välbeställda högutbildade människor i innerstan. Psykiska sjukdomar som depression och psykoser är också vanligare i socioekonomiskt utsatta grupper i förorterna.

Gå in på folkhalsapakarta.se. Kartan visar delar av tunnelbanans, pendeltågens och lokalbanornas sträckningar i Stockholms län. Forskare har kopplat data (från 2011) om ohälsa och utbildningsnivå till de olika linjerna. Klicka för att se hur antalet ohälsodagar per person (röd kurva) resp. andelen med låg utbildningsnivå (blå kurva) samvarierar längs linjerna.

Det finns bara en lösning: landstingets politiker måste skjuta till medel för mer information och förebyggande arbete inom primärvården i utsatta förorter. Det kostar pengar men ohälsa och sjukvård kostar ännu mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar