torsdag 19 mars 2015

Snart blommar körsbärsträden

Hemligt går träden i blom,  sjunger Monica Zetterlund i "Sakta vi går genom stan". Men körsbärsträden i Kungsträdgården blommar inte oförmärkt, vi är tusentals som går förbi där vid den här tiden för att se om grenarna skiftar i rosa. Det gör de inte än, i går såg jag bara ett par utslagna blommor.
Kungsträdgårdens körsbärsträd på väg att spricka ut i blom
Alltid roligt att få veta hur en reporter på besök i Stockholm uppfattar vår huvudstad. Levison Wood, som skriver för The Sunday Telegraph, har varit här. Det första han alltid gör när han kommer till Stockholm är att gå "to the port get the feeling of being by the sea and to soak up the buzzy lively, atmosphere". Går han till Skeppsbron kanske? Nej, jag tror att Levison går och tittar på de vackra skärgårdsbåtarna nedanför Grand Hotel.

En förstagångsbesökare får rådet att genast söka sig till Gamla Stan. Det Levison saknar mest när han kommer tillbaka hem är kaffet. Svenskarna har ett särskilt verb knutet till kaffe och "fika", förklarar han, betyder kaffe, kaka och prat. (Måste man vara minst två för att fika? Nej, jag fikar ensam ibland). Reportern berömmer särskilt Stortorgets kaffestuga och läsarna får såväl adress som telefonnummer dit.

Stockholm kännetecknas av gult och rosa: "The pastel yellows and pinks that define Stockholm are stunning." Det måste vara Gamla Stans vackra husfasader som skribenten avser. Stockholm och Köpenhamn får godkänt, Oslo och Helsingfors klassar han som trista städer.

En matta av vintergäck täcker marken vid Adolf Fredriks kyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar