söndag 17 maj 2015

Skalv som människan skapar

Förödelsen och lidandet i Nepal efter den stora jordbävningen och efterskalvet är av en omfattning som antagligen inte går att föreställa sig. Vi kan bara hoppas att landet nås av så många effektiva hjälpinsatser som möjligt efter denna fruktansvärda naturkatastrof.

Vad ska vi säga om jordbävningar som människan själv orsakar? Fram till 2008 brukade staten Oklahoma drabbas av två jordbävningar per år. Under 2009  räknade invånarna till 20 jordbävningar och därefter till fler och fler.  Förra året drabbades Oklahoma av inte mindre än 585 kraftiga jordbävningar. Räknar man också alla mindre skalv var det mer än 5 000  läser jag i en artikel i The New Yorker (13 april  2015).

Forskarna menar att de ständiga jordbävningarna beror på fracking, en metod som går ut på att trycka ned kemikalieblandat vatten i marken för att spräcka berg och utvinna gas och olja. För varje tunna olja som man får upp, kommer det också upp tio tunnor med vatten som måste ta vägen någonstans.
Lösningen har blivit att pressa ned vattnet i så kallade disposal wells.

Så stark är oljeindustrin i Oklahoma, så mycket pengar har den fört med sig (även om det bara är ett fåtal människor som blivit riktigt rika och nära en fjärdedel av alla barn växer upp i fattigdom) att invånarnas protester mot skalven som skakar sönder hem, skolor med mera inte är särskilt högljudda och de styrande förnekar sambandet mellan det kraftigt ökande antalet jordbävningar och alla dessa disposal wells. De flesta ansökningar om tillstånd för ytterligare en sådan avfallsbrunn beviljas.  Guvernören Mary  Fallins åtgärd har blivit att uppmana medborgarna att ta en jordbävningsförsäkring. Själv flyttar hon kanske till ett rejält stenhus på en skalvsäker ort...

Allihop är ett bra exempel på hur kortsiktigt jagande efter vinster får gå före omsorgen om invånarna.
2 kommentarer:

 1. Människans cynism är stor! Några tar för sig oavsett vad det kostar och de får stöd från de styrande som också tjänar på galenskaperna. Ingen bryr sig om de små arbetarna som inte har resurser att stämma och som är beroende av den lilla lön de trots allt tjänar i de storas skitiga företagande.
  Tyvärr är det väl så att de flesta av oss som har det hyfsat sätter på oss skygglappar och hörselkåpor för att orka leva, "ser och hör vi inget vet vi inget".
  Tack för att du reagerar och delar med dig! Ju fler som agerar sprider budskapet.
  Ha en fin vecka! Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, man måste reagera mot den här metoden att utvinna gas och olja. Förutom jordbävningarna, vad innebär det för grundvattnet att marken injiceras med enorma mängder kemikalieblandat avfallsvatten?

  I dag har Svenska Dagbladet (som första svenska tidning, tror jag) en artikel om sambandet mellan fracking och det ökande antalet jordbävningar.

  SvaraRadera