lördag 29 augusti 2015

Möte med Kerstin Ekman

När jag inte kan sova på natten --  det händer ett par, tre gånger i veckan -- tycker jag att det är störande, men samtidigt får jag tillfälle att ta fram en bok och läsa en timme. Förr var folk alltid vakna en timme eller två på natten och man talade om första och andra sömnen. Detta har Roger Ekirch skrivit om i sin bok At Day´s Close.

Kerstin Ekman, Sigtuna litteraturfestival
Mellan första och andra sömnen läser jag just nu Kerstin Ekmans bok om Clas Bjerkander Då var allt levande och lustigt och har kommit halvvägs. Vill man tränga in i hur det var att försöka ta sig fram som ung och studiebegåvad på 1700-talet ska man läsa denna oavbrutet intressanta skildring av linnélärjungen, prästen och naturforskaren Bjerkander (1735-1795) som var född fattig i bortskymdhetens Västergötland men under hela sitt liv skrev ned dagliga, noggranna observationer av naturen och till slut blev ledamot av Vetenskapsakademien.

Förra helgen medverkade Kerstin Ekman vid Sigtuna litteraturfestival i ett samtal med Eric Schüldt. Hon fick frågan hur hon kunde låta bli att fabulera i sin bok.
-- Respekt för Bjerkander! Hitta på är min starka sida, men här blev det en utmaning att inte hitta på något och jag har inte saknat fabulerandet.

Kerstin Ekman sa att hon inte precis valde att skriva om den här personen, hon fick bara en sådan fascination för Clas Bjerkander och det som är svårt är intressant. Jag tror att vi kan hoppas på fler böcker av liknande slag för Kerstin Ekman är intresserad av att skriva om människans förhållande till naturen. Hon berättade att hon sett guckusko på just den plats där Clas Bjerkander sett samma orkidé.
-- Växter kommer tillbaka år efter år och det ger mig en evighetskänsla, sa Kerstin Ekman.

Efteråt frågade jag Eric Schüldt om det inte finns en tendens hos allt flera av dagens svenska författare att frångå fabulerandet och skriva om verkligheten. Han bekräftade min spaning. Vi lever i en sådan artificiell mediavärld med påhittade historier. Då är det skönt för både författare och läsare att få hålla sig till det som verkligen har hänt.








2 kommentarer:

  1. Intressant att du skriver om sömnproblem. Det har jag haft i många år. Men aldrig hört talas om första och andra sömnen. Och det har tydligen inte läkarna heller, för de har då aldrig nämnt något om att det skulle vara helt naturligt att vakna och avbryta sömnen.
    Tack för att jag kan känna mig mindre ensam i mina besvär framöver.
    Kerstin Ekman gillar jag och ska ta tag i hennes nya bok snarast.
    Ha det fint! Kram

    SvaraRadera
  2. När jag talar med mina jämnåriga om sömn visar det sig att de flesta äldre kvinnor vaknar på natten och har svårt att somna om. Vissa lyssnar då på radio, andra går ut efter tidningen, och återigen andra gör som jag, tar fram en bok.
    Roger Ekirch är amerikan och har forskat i många år på vad som händer på natten. Han har hittat uttrycket första och andra sömnen i äldre litteratur (och exempel från olika länder) men det är nog inte särskilt känt bland svenska läkare som kan vara lite för snabba med att skriva ut sömnmedel. Bok är bättre än piller!

    SvaraRadera