lördag 19 september 2015

Broccoli, supergrönsak som vinner markDet är krusifera grönsaker -- det vill säga gröna bladgrönsaker i kålfamiljen -- som ger hälsa. Det står allt mer klart. Intresset för kål av olika slag ökar också  i landet och en produkt som säljer väldigt mycket mer än förr är broccoli. Den svenska konsumtionen av broccoli ökade med närmare 21 % under förra året och det är rätt mycket.

Jag tror ökningen beror på resultatet av en undersökning vid Harvard University (Brain, Behavior and Immunity) som svenska tidningar skrev om i början av 2014.  En kronisk inflammation i kroppen orsakad av västerländsk mat anses i dag vara en viktig orsak till hjärtsjukdom, diabets, stroke, cancer och demens. Samma inflammatoriska processer verkar ha samband med psykisk hälsa. En 12-årig  studie på drygt 43 000 kvinnor 50--77 år visade att de som konsumerade mycket sötade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin hade 29-41 procent större risk att drabbas av depression än de som konsumerade mindre inflammationsframkallande mat som till exempel olivolja och gröna bladgrönsaker.

Broccoli, tillsammans med sockerärter, är den gröna matens absoluta listetta, om du frågar mig. Härlig konsistens, underbar umamismak. Och dessutom nyttig.  I kväll blir det anti-inflammatorisk,  depressionsbortjagande broccoli till middag.


2 kommentarer:

  1. Instämmer helt vg broccoli. Gratäng med broccoli är läckert. Brukar också ha den på omelett tillsammans med morötter, gröna ärter, tomat och ost. Dessvärre har den liksom andra grönsaker en motsatt verkan mot waran, så jag måste tyvärr begränsa intaget.

    SvaraRadera
  2. Synd att du inte får frossa på en så god grönsak! Men livet bjuder ju annat som kan kompensera för det. Jag har inte varit ute i markerna själv men just nu lär det finnas trattkantareller.

    SvaraRadera