onsdag 9 september 2015

Oavslutade böcker

Det finns verk som man börjar läsa, men efter 20 sidor har man lessnat och lägger boken ifrån  sig. Ett exempel är Boken om San Michele av Axel Munthe som är för tråkig för att vara läsbar. Hur kunde den bli en bestseller på sin tid?
Bild av Will Burnett
Alla författare har verk som de aldrig skrivit klara. Böcker som de lessnat på och lägger ifrån sig. Ibland handlar det om förlamande skrivkramp. Själv har jag en nästan färdig faktabok och tre barnböcker i datorn och de stannar där. Det var från början ganska dåliga idéer.

Jag läser nu om en nyutkommen bok med titeln  Greatest Books You´ll Never Read: Unpublished masterpieces by the world´s greatest writers som behandlar oavslutade verk av 78 berömda författare med försök till förklaringar varför författaren inte gick i mål.

-- Jag ska be att få .... jaa ....  kaffe och en mandelkrok, sa jag på Ritorno vid Odengatan.
-- Kaffe och en mandelkrok....... kaffe och en mandelkrok......  det låter som början på en dikt, sa mannen bakom disken.
Kanske det. Men ingen av oss där vid bakelsedisken hade den poetiska ådran nödvändig för att avsluta dikten.

2 kommentarer:

 1. Frågan är hur många av alla sålda "San Michele-böcker", som verkligen lästes. Munthe hörde ju till innefolket, så i vissa kretsar skulle nog boken ligga framme. Räknades populariteten efter sålda ex. är den kanske inte så tillförlitlig. Jag har två olika upplagor, den i tre band med foton har jag tittat på bilderna, bläddrat och läst lite här och där. Den andra är i alla fall uppsprättad ända till slutet - vilket ju inte betyder att den är läst.
  "Greatest Books..." har jag på min önskelista - tillsammans med 80 andra böcker, så jag får se när jag kommer till den.
  Ibland är det nog en välgärning att somliga författare inte får ur sig allt de tänkt! Men "Kaffe och en mandelkrok", kanske du skulle satsa på - en deckare?
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Ett hav av böcker som köps men aldrig blir lästa! Hur många har t ex läst ut "Midnattsbarnen" av Rushdie?
  "Kaffe med en mandelkrok" är verkligen en bra titel på en deckare. Den småputtriga "Kaffe med rån" har ju blivit en internationell bestseller. Men någon annan får skriva den, tyvärr är jag inte människa att tänka ut intriger!

  SvaraRadera