torsdag 4 februari 2016

Plastkirurgen Macchiarinis kärleksbluff

Den genomsnittlige svensken kollar sin mobil 85 gånger om dagen. Jag tittar kanske var tredje dag och har ofta mobilen avstängd. Nu får jag skärpa mig, om jag inte vill missa fler viktiga samtal. I tisdags var det producenten för radioprogrammet Nordegren och Epstein som inte lyckades få tag i mig snabbt för medverkan i ett inslag om den italienske kirurgen Paolo Macchiarini. Bollen gick då till psykologiprofessor Sten Levander som svarade i samma banor som jag skulle ha gjort: den här kirurgen -- som är misstänkt för bedrägerier och forskningsfusk --  visar en särskild personlighet. Man kan vara säker på att han har ljugit förr, att han har liten empati med andra människor och att han har lätt för att charma sin omgivning (varför skulle annars KI- rektorn Anders Hamsten ha hållit honom om ryggen ända till förra veckan).  Gestaltigenkänning kallar man det och här handlar det om psykopatiska drag.

Man skulle tro att nu, när nyheter sprids snabbt via facebook och  twitter, borde skandalen med doktor Macchiarinis planerade bröllop 2014 ha nått oss alla i Sverige för längesedan. Istället var det Thomas Nordegren som i sitt program berättade vad han fått veta i februarinumret av Vanity Fair. Han hade ett scoop att presentera.

Jag har nu också läst den mycket långa artikeln i Vanity Fair (tidningen finns att köpa på Centralen i Stockholm) och här är berättelsen. År 2013 bestämmer sig NBC för att göra ett program med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini och ger jobbet till Benita Alexander. Hon förälskar sig i den charmige doktorn, de inleder ett förhållande och bröllopet bestäms till 11 juli 2014.  Påven själv ska viga paret vid sitt sommarresidens Castel Gandolfo. Hur har Macchiarini ordnat det? Smal sak, han är ju påvens vän och livläkare. Det går ut tjusiga inbjudningskort med pärmar av vitt kalvskinn och bland de inbjudna finns Bill och Hillary Clinton, Barack och Michelle Obama, president Putin och Sarkozy plus andra höjdare som doktorn påstår är hans vänner.

Här sparas inte på något. Tenoren Andrea Bocelli ska sjunga vid vigseln. Benita Alexander får en brudklänning och tre andra tjusiga klänningar från den berömde formgivaren Matthew Christopher. Macchiarini lovar att påven i samband med vigseln ska välsigna Matthew och hans partner.  De två männen börjar gråta när de får veta det.

Men Benita Alexanders vänner anar oråd när de får höra om de grandiosa planerna. En kollega tar reda på att påven ska vara i Sydamerika just den tid när bröllopet ska äga rum. Bluffen avslöjas och den tilltänkta bruden inser att hon är förd bakom ljuset av doktorn som är gift i Barcelona sedan 30 år och har barn där. Hon tvingas kontakta alla bröllopsgästerna som i vissa fall redan bokat resa och hotell.

Utsatte Macchiarini den här journalisten för sol och vår? Nja. Sol och vår brukar röra sig om att dra ekonomisk vinning av en kvinna som man påstår sig älska. Det verkar det inte handla om här. Men ett långt gånget bedrägeri får man nog kalla det.

Sens moral: Om något är för bra för att vara sant, är det inte sant. Och nästa gång Karolinska Institutet anställer en doktor med spektakulära operationer som sin specialitet bör man först noga granska hans cv och hans vandel. 

2 kommentarer:

  1. För mig är det otroligt att denna kirurg fick hålla på så länge och att Karolinska inte såg problemen. Det är ju länge sedan de första nyheterna om hans operationer visades på TV. En ofattbar historia.

    SvaraRadera
  2. Det är alldeles tydligt att jakten på ära och berömmelse och forskningsanslag får människor att tappa sans och vett. Det här är den största skandalen i KI:s historia. Titta på programserien med titeln "Experimenten" om du inte redan gjort det! Det är väl att det finns duktiga och intelligenta journalister. Bosse Lindquist måste få Stora journalistpriset nästa gång.

    SvaraRadera