söndag 14 februari 2016

Ruggigt om hökar

Vad jag gillar den amerikanska attityden till litteratur. När New York Times Book Review listar de 10 bästa böckerna för år 2015 anger de självklart 5 fackböcker och 5 skönlitterära böcker. En svensk tidning, tror jag, skulle ha räknat upp 9 romaner och 1 faktabok.

Av alla 10 böckerna har jag läst bara en: H is for Hawk av Helen Macdonald. Den handlar om hur författaren, som varit starkt intresserad av falkar sedan hon var barn, köper en duvhök -- goshawk -- som hon tränar samtidigt som hon brottas med en depression efter faderns död. Jag hade dubbla känslor för Helen Macdonald under läsningen. Dels var hemskt att läsa om den stackars höken som sitter fängslad i hennes bostad och tillåts komma ut ibland, t ex på promenader i villakvarteret. Och dels var det fascinerande att följa träningen av den stora fågeln och vara med när den jagar kaniner och fasaner. Det var mycket jag inte visste tidigare. Som detta att duvhöken inte börjar med att döda sitt offer. Den hugger in på kaninen som dör under måltiden.....

Duvhök avbildad i det stora verket Svenska fåglar av M W och F von Wright

Sparvhök från Svenska fåglar av M W och F von Wright
Bland de fem bästa faktaböckerna finns också Empire of Cotton av Sven Beckert, en bok om bomullens historia; den skulle jag verkligen vilja läsa. På annan plats i tidningen läser jag att det har kommit en bok som säkert intresserar de hästbitna:  The Horse. The Epic History of Our Noble Companion av Wendy Williams.

3 kommentarer:

  1. Är det goshawk,duvhök, som avses. Sparvhöken tar nog bara småfåglar.

    SvaraRadera
  2. Du har rätt! Det är en goshawk som Helen Macdonald skriver om! Där ser man, jag borde ha tagit fram en ordbok istället för att fråga en vän. Jag ändrar i texten. Imorgon ska jag lägga in rätt bild. Jättemycket tack!

    SvaraRadera
  3. Glömde att gilla din inställning till faktaböcker! Inget slår dramatik ur verkliga livet!

    SvaraRadera