söndag 20 mars 2016

20 mars, en lyckodag


Det snöade nyss och våren stannade upp, men den underbara vita pärlhyacinten och de andra vårblommorna i fönstret  gör oss lyckliga.
Idag är internationella lyckodagen som instiftades av FN för fyra år sedan. Ja, varför inte, en dag när vi tänker efter hur vi mår. Kan vi göra något för att känna ett högre välbefinnande så att vi orkar göra mer för våra behövande, små barnbarn kanske eller en gammal förälder?

Den genomsnittlige tysken äger 10 000 saker. Det genomsnittliga brittiska hushållet rymmer kläder för 4 000 pund och britterna kastar 350 000 ton kläder varje år. Man uppskattar att 6-8 procent av vuxna amerikaner lider av oniomani, tvångsmässig shopping. Min gissning är att vi inte är så mycket sämre än tyskarna, britterna och amerikanarna. Våra skåp och källarförråd bågnar av saker och ändå köper vi på oss mer; det är galet och måste få ett slut.

Här är ett sätt att må bättre: rensa. Börja med en skrivbordslåda i dag och innan året är slut har du kommit ned till källarrummen. Rensa och röja är arbete som skänker lättnad, befrielse och lycka, kan jag intyga.

Den nu världskända Marie Kondi sålde mer än en miljon ex av sin bok The Life-Changing Magic of  Tidying Up förra året. Hennes råd -- KonMari-metoden -- är att hålla upp varje sak framför sig och fråga: blir jag glad av det här?  Funkar bra, vill jag påstå.

Här är Tête à Tête.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar