tisdag 8 mars 2016

Kvinnodagen 8 mars

 

En vacker lekstuga som har högt i tak, många utsprång och flera fönster inramade i vitt. Den lyckliga lilla flickan på Alnön, som fick det, har lekt och lekt och lekt i sitt  hus, säger hennes mamma. Huset ritades av flickans mormor som också byggde det på plats. Eftersom jag själv är oduglig med hammare i hand blev jag kolossalt imponerad. Det blev jag också av de fem begåvade kvinnorna i programmet Fem banbrytande arkitekter som SVT2 visade i fredags.

På kvinnodagen kommer begreppet jämställdhet i tanken. Jämställdhet mellan könen har vi när en manlig skidåkare inte skulle komma på tanken att hoppa in framför en kvinnlig åkare på upploppet i Vasaloppet och sabotera hennes segerchanser, så som skedde i söndags. Jämställdhet mellan könen har vi också när männen tar lika mycket ansvar för hemarbetet som kvinnorna och man slipper höra en man säga att han sitter barnvakt när han är hemma ensam med barnen en kväll.

Forskarna Scott Coltrane och Michele Adams har tittat på data från US Survey och funnit att män, som tar stor del av hemarbetet, har friskare, mer harmoniska barn som är duktigare i skolan. Dessa barn visar också färre problembeteenden och mindre skolk. Dessutom, barn i skolåldern som gör hemsysslor tillsammans med sina fäder kommer bättre överens med sina skolkamrater och har fler vänner.

Kan tanken på barnens bästa få en man att lägga fler timmar i veckan på att laga mat, diska och städa? Om inte, notera det här som psykologen John Gottman vid University of Washington har funnit: män som delar hemarbetet och omsorgen om barnen med sin fru har mer sex. Det säger sig självt. En kvinna som inte är utsliten av yrkesarbete och hemarbete har givetvis mer lust och ork att mysa med mannen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar