fredag 5 januari 2018

Samuel Pepys trakasserade kvinnor

I dag för 357 år sedan började londonbon Samuel Pepys att skriva dagbok, något han höll fast vid i nio år. Han berättar om politiska skeenden, sitt arbete, pesten som drabbar London och den svåra stadsbranden 1666. Han berättar också mycket om sitt sexualliv men uttryckte sig då försiktigtvis på en blandning av engelska, spanska, franska och latin (som forskare har lagt stor möda på att tolka). Då och då skriver han tocar her cosa vilket betyder "tog henne på könet".

De sexuella trakasserier som vi fått ta del av via metoo-rörelsen under hösten är vidriga. Samuel Pepys står inte långt efter vad gäller grova övergrepp. Han tafsade på kvinnor var han än befann sig: i ölstugan, i teaterloger, i kyrkan, överallt. Vid ett tillfälle försökte han komma under kjolen på den främmande kvinnan intill honom i kyrkbänken. Hon flyttade sig undan. Han flyttade efter och försökte igen. Nu visade kvinnan att hon hade en nål i handen och hon gjorde det tydligt att den skulle användas om Pepys tänkte framhärda. Kanske gick förutseende kvinnor på den tiden ingenstans utan en kraftig nål att försvara sig med.

Föga anade Pepys att hans dagbok skulle bevaras och bli mycket omskriven. I dag ingår dagboken i Project Gutenberg och finns tillgänglig för oss alla på nätet.

1 kommentar:

  1. Hej! Jag ska skriva om min ansiktblindhet och skulle vilja stämma av några saker med dig. Jag hittar ingen epostadress till dig, så du får väldigt gärna kontakta mig på elisabeth.mr@comhem.se
    Tack i förhand!
    www.ElisabethMagnussonRune.se

    SvaraRadera