torsdag 4 juli 2019

Fjärde juli

Robinson Crusoe reste mot Afrika men fartyget kapsejsade och han tvingades skapa sig en tillvaro på en tropisk ö. Det är nu 300 år sedan The Life and Strange and Surprizing Adventures of Robinson Crusoe, of York, Mariner, ... written by Himself gavs ut. För några år sedan läste jag om boken och visst är det en spännande äventyrsbok (med tunga inslag av religiösa betraktelser) men det är också en bok om hur en vit man kommer att behärska ett litet landområde och skaffar sig en underdånig, infödd tjänare.

Det är 527 år sedan Christopher Columbus styrde mot Indien. Inte heller han kom dit han skulle. I dag firar USA sin nationaldag till minne av självständighetsdeklarationen från 4 juli 1776. 

Självständighetsdeklarationen från 4 juli 1776
Det finns fyra kopior av deklarationen: en i Washington, två i Frankrike och en i Sverige, på Rosersbergs slott. På slottet berättade man i söndags att vi fick kopian därför att Sverige var det första land som godkände USA:s självständighet.

Vi har en American Food and Gift Store i Sigtuna. Jag gick in där för att köpa Fig Newton, en klassisk amerikansk produkt. Den kakan förde man inte, så jag får fira fjärde juli med jordnötssmakande godisstången Butterfinger istället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar