söndag 11 augusti 2019

Fornasetti på Artipelag

Underbart att Artipelag går i land med att visa så ambitiösa utställningar varje år. I sommar är det Piero Fornasetti, multikonstnären, som står i fokus. Han var en italienare som målade tavlor, skulpterade, gjorde möbler, tryckte på porslin med mera.

Det här är Fornasettis fjärilsförsäljerska,  La venditrice di farfalle, tempera på panel. En underbar tavla målad 1938. Någon fjärilsförsäljerska har förstås aldrig funnits men Fornasetti får oss att tro på henne.


Jag har allt en människa behöver men jag vill ha mer. Jag vill ha ett skrivbord av Fornasetti. Är det inte fint? Jag inser förstås att om det funnes att köpa så skulle det kosta en miljon. I Artipelags butik kostar en mugg med Fornasettimotiv 1150 kr och för en sjal får man punga ut med  6 700 kr.


Mest känd är Piero Fornasetti för sina bilder av operasångerskan Lina Cavaliere, skönheten vars porträtt han har använt på tallrikar, kuddar  m m. Dock tog han sig friheter. I ett stort rum på Artipelag syns hundratals tallrikar med variationer på hennes porträtt.

Till Artipelag kan man åka gratisbuss från Vasagatan 24. Att åka hem med direktbuss kostar 50 kr.
Det går att åka kommunalt men det tar en halv dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar