lördag 3 augusti 2019

100 år, 200 år

Det är 200 år sedan författaren Herman Melville föddes i New York. Hans mest berömda bok är Moby-Dick. Jag har inte läst den men ska kanske göra det, boken har ändå kallats den stora amerikanska romanen.

Det är 100 år sedan Iris Murdoch föddes i England. En författare som inte längre är mycket utlånad på biblioteken. För längesedan läste jag en bok med titeln Sandslottet men har totalt glömt vad den handlade om.

För bara ett par år sedan läste jag Iris, en sorgesång av Iris Murdochs make John Bayley. Översättning av Rose-Marie Nielsen. Jag försöker göra mig av med verk som jag inte tänker läsa om, men den här boken blev kvar i hyllan. Det kan inte ha varit lätt att leva med Iris Murdoch men Bayleys bok uttrycker mycket kärlek.

Det är 100 år sedan Marcel Proust tilldelade Goncourtpriset, Frankrikes finaste litterära pris. Det blev diskussion. Priset, som hade delats ut sedan 1903, skulle gå till en ung författare som visade nyskapande begåvning, så var det stipulerat. Proust var hela 48 år och dessutom hade han en egen förmögenhet, han behövde inte pengarna på samma sätt som ett ungt strävande författarlöfte.

Alla kritiker gillade inte heller hans skrivsätt. Ferdinand Vandérem kallade romanen Le Côté de Guermantes för éléphantiforme i La Revue de Paris. På det svarade Proust med att kalla hans recension för tombereau d´extréments, en skithög. 

Monk´s House, Rodmell
Det är 100 år sedan Virginia och Leonard Woolf köpte sitt landställe Monk´s House i byn Rodmell, East Sussex. Då var det ett ganska litet och obekvämt hus utan elektricitet, utan wc, utan indraget vatten. I takt med att makarna Woolf blev mer välbeställda – hennes böcker sålde bra och förlaget, som var hans ansvar, gick med vinst – kunde de renovera, modernisera och bygga ut sitt hus.

Vardagsrummet i Monk´s House
I dag är Monk´s House öppet för besökare som möter ett välskött hus som är dekorerat i Bloomsbury-stil och omgivet av en stor vacker trädgård. Leonard Woolf hade en fast anställd trädgårdsmästare som, tyckte LW, var envis och svår att ha att göra med. Precis samma åsikt hade trädgårdsmästaren om sin arbetsgivare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar