tisdag 17 april 2012

Giftigt socker

Till alla som inte såg teveprogrammet Vetenskapens värld i går kväll: socker är något man gör klokt i att undvika. Högt innehåll av socker i maten kan få tumörer att växa till. Sockrets roll för cancersjukdomar har vi inte vetat så mycket om, men nu börjar forskningsresultaten komma.

I programmet frossade en kvinnlig journalist och professor Kerstin Brismar från Karolinska Institutet på varsin tallrik godis för att därefter mäta nivån av blodsocker och insulin. Journalisten, som är ung och tränar regelbundet, visade låga höjningar. Den äldre professorn däremot, som fick en ordentlig blodsockerhöjning och ett kraftigt insulinpåslag, blev omskakad och uttalade "Aldrig mer godis."

Mitt rätt försiktiga sockerintag ska bli ännu blygsammare. Programmet går i repris 20 och 21 april.

Karen Blixen föddes denna dag 1885.

4 kommentarer:

  1. Ja, nu blev man ju lite betänksam. Med vilket samvete kan man nu äta godis? Kan man få göra ett test på vårdcentralen tro?

    SvaraRadera
  2. Vad säger du om lördagsgodis? En dag i veckan som vi njuter återhållsamt -- märk återhållsamt -- av lakrits, brända mandlar, mörk choklad av bästa kvalitet eller något annat som våra smaklökar estimerar.

    SvaraRadera
  3. Hur löser man godissituationen vid monopol eller rappakalja? undrar spelberoende. Återhållsamhet verkar inte fungera då.

    SvaraRadera
  4. Nej, monopol och rappakalja skapar speciella situationer. Det är som om lusten att vinna släcker varje tanke på förståndig konsumtion. Slå mig på fingrarna om jag sträcker mig efter ännu en nonstop!

    SvaraRadera