onsdag 18 april 2012

Inte bra att äta vid ratten

Det är svårt att förstå att vi i Sverige inte har telefonförbud för bilförare. Som man har till exempel i Kalifornien. Den som talar i sin mobil kan omöjligt ha total uppmärksamhet på vägbanan och medtrafikanterna. Ännu farligare är att äta vid ratten, läste jag i The Daily Telegraph (12 april).

Den som samtidigt kör och äter får 44 procent långsammare reaktionstid medan att dricka en läsk sänkte reaktionsförmågan med 22 procent. När man äter, krävs både att man tar en hand från ratten och att man tar ögonen från vägbanan för att titta på maten och förpackningen som ska väck. Under tiden kan det uppstå kritiska situationer på vägen som vi inte hinner märka, säger professor Samantha Jamson vid Leeds university i England.

Det finns utmärkta rastplatser vid de stora vägarna och det borde finnas ännu fler. Man kan sträcka på sig, andas frisk luft, dricka sitt termoskaffe med smörgås, gå på toaletten och vila litet.

1 kommentar:

  1. Bortsett från riskerna, så kan man ju inte heller njuta av maten om man kör samtidigt - inte jag i alla fall.
    Det är som att läsa medan man äter, rätt som det är är fatet tomt, när man sträcker ut handen efter mer, och man har inte ens märkt att man ätit.
    Margaretha

    SvaraRadera