torsdag 16 augusti 2012

Grovt slöseri med skattemedel

Om tre år fyller mitt lilla bokförlag Kärnhuset med hittills fyra utgivna böcker 15 år. Jag har förstått att 15 år är något som ska firas. Blå Hallen i Stockholm eller Gröna Ladan i Sigtuna? Nej, det blir för dyrt. Jag tror att jag kommer att göra min uppskattade tårta -- tre sockerkaksbottnar, ett tjockt lager krossade jordgubbar,  ett tjockt lager hemlagad vaniljkräm och sedan grädde och jordgubbar över alltihop -- och bjuda G som har hjälpt mig mycket under åren.

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) kunde också ha nöjt sig med kaffe och tårta för sina 14 anställda när de firade 15 år. Problemet var att stiftelsen hade miljarder skattekronor i kassan men inte den mognad som krävs för att hantera statliga pengar.

SSF brände miljoner på festfixare och lyxkalas och därmed gick ett antal forskare miste om värdefull finansiering till sina projekt. "Det handlar bara om några promille av pengarna", ursäktar sig  direktören. För forskare och alla vi andra är tio miljoner pengar som skulle räcka långt; det skulle ha räckt till att finansiera två heltidsforskare under tio år, säger en professor i gårdagens Dagens Nyheter.

Återkommer till bloggen troligen den 28 augusti. 

2 kommentarer:

  1. Jag har funderat en hel del över människans tröst- och firar excesser. Inte konstigt att det finns så många överviktiga eftersom vi alla behöver både fira och tröstas med jämna mellanrum. Och kan de stora pojkarna och flickorna fira, så ska väl inte vi vanliga dödliga vara sämre.
    Nu har jag blandat ihop två sidor av saken här - icke dessto mindre är det skandalöst att spendera skattemedel på det här viset.
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Skandalöst är ordet. Och nog undrar man var det pågår excesser som vi ännu inte har fått höra talas om.

    SvaraRadera