måndag 8 oktober 2012

Om cancer och högt blodtryck

Lite vin varje dag är bra för hjärtat, har vi fått höra i flera år nu. Nu varnar forskare för att lite vin varje dag också kan leda till bröstcancer (Annals of Oncology). I studier har man sett att även ett begränsat alkoholintag ger ökade risker för cancer, särskilt mun-, strupe- och bröstcancer.

Studier visar att en portion yoghurt varje dag  kan minska risken för högt blodtryck med en tredjedel. Det meddelade forskaren Huifen Wang vid American Hearts Associtions konferens om högt blodtryck nyligen. Yoghurt innehåller kalcium som håller blodkärlen elastiska och därför  kan förebygga  högt blodtryck. Att äta för mycket kalcium i pillerform kan dock ha en motsatt effekt: kalcium kan lagras i blodkärlsväggarna och får dem att hårdna.

Yoghurt innehåller förutom kalcium också vänliga bakterier som man tror kan hjälpa till att hålla nere blodtrycket. Studier på området fortsätter.

Äppelskal innehåller ursolsyra som verkar ha en rad goda effekter. I en studie på råttor har man sett att ursolsyra motverkar till exempel muskelförtvining. Nu kommer studier på människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar