måndag 15 oktober 2012

Stel nacke

Jag har fått problem med nacken, något som jag tror drabbar många skribenter och tecknare som sitter böjda mot datorn och arbetsbordet. Sjukgymnasten har gett mig ett träningsprogram och rått mig att justera skrivstolen och datorbordet. Stolsitsen ska vara tippad framåt, då blir svanken som den ska och nacken pekar uppåt som den bör istället för att sjunka ihop.

Jag kommer snart att vara bättre men tänker dra ner på bloggandet och bara göra något inlägg i veckan.  Låt oss behålla kontakten! Jag återkommer här 23 oktober.

På Nordiska Muséet hittade jag den glade gycklaren med stel nacke och bjällror i håret.5 kommentarer:

 1. Det är ju så att man lätt glömmer tiden när man sitter vid datorn. Därför finns det särskilda program som påminner om att ta paus och röra på sig!
  Big stretch är ett sådant program
  http://www.monkeymatt.com/bigstretch/
  Det finns flera andra liknande gratisprogram

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Ska kolla på den länken. Ja, jag blir också lätt uppslukad av det jag skriver på skärmen. Ett vetenskapsprogram nyss talade om vikten av att inte sitta stila längre stunder. "Stolen dödar" tror jag att en forskare sa. Något att tänka på....

  SvaraRadera
 3. Gick in på sidan som Ingvar tipsade om och kom till Big Stretch Reminder. Det är ett program som man kan själv kan ställa in och som påminner om att med jämna mellanrum ta en paus från arbetet och därmed förebygga vad som kallas RSI, repetitive strain injury (muskelskador orsakade av upprepade, monotona rörelser). Verkar bra men tyvärr kunde jag inte ladda ned programmmet till min Mac. Får söka ett annat, likvärdigt program på nätet.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag var ju medveten om att du kunde tänkas ha en Mac. Då finns det följande möjligheter, oklart om det är gratisprogram, men programmen kan säkert vara värda en liten slant för den som vill pröva.

  http://alternativeto.net/software/time-out/?platform=mac

  http://alternativeto.net/software/pauses/?platform=mac

  http://alternativeto.net/software/breaktime/?platform=mac

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Tack snälla för nya tips på program! Jag har prövat med alla tre och jag får upp dem på skärmen men sedan kan jag inte ladda ned något av dem! Det måtte fattas en programvara på min dator. Nästa vecka ska jag till Uppsala, bland annat till datorbutiken, för att få hjälp med det ena och det andra -- jag kan inte heller lyssna på gamla radioprogram som tidigare; datorn säger att jag ska ladda ned nya insticksmoduler och jag försöker men det går inte. Bästa vecka kommer allt att lösa sig. Jag vill verkligen ha ett pausprogram.

  SvaraRadera