tisdag 23 oktober 2012

På kryssning till St Petersburg

Har varit på mitt livs första kryssning som gick till St Petersburg med uppehåll i Tallinn på vägen dit och i Helsingfors på vägen tillbaka. Vi var nära 200 personer i gruppen och den vanligaste frågan man fick var: "Har du rest med Pelle Mohlin förut?" Vi som deltog för första gången utgjorde en förkrossande minoritet. De flesta hade rest med Pelle Mohlin Travel AB många gånger och mer än en hade gjort 20 resor. Pelle Mohlin visade sig vara en gammal överste med glimten i ögat som halkat in i resebranschen och ordnar innehållsrika utflykter -- som han själv är med på -- till olika hörn på jorden.

För bara några år sedan hade ingen kunnat gissa att det skulle gå att åka visumfritt till St Petersburg år 2012 (gäller om man besöker staden bara en dag). Vår resa omfattade stadsvandringar på de olika nedslagsplatserna samt museibesök. På båten fick vi en lång rad föredrag om ryskt måleri, rysk musik, rysk historia och rysk politik som hölls av framstående experter som Ulf Abel, Gudrun Persson, Lena Jonsson, Lars Erik Blomqvist och Per-Arne Bodin. Mycket givande. Jag blev intresserad av att ta reda på mer om Peter den Store som var 204 cm lång och hade fobi för stora salar och rum med högt i tak.
Vinterpalatset i St Petersburg
Kejserlig barockpark i Tallinn. Just nu pågår en stor konflikt i Tallinn mellan ett läger som vill utöka barockparken och naturvänner som protesterar mot detta eftersom mer park skulle kräva nedhuggning av en väldig massa träd.
Vad var det bästa på denna kulturhistoriska kryssning? Det var den fantastiska konsert med Michail Kazinik och Vjatjeslav Zubkov som vi fick lyssna till i Helsingfors. Två begåvade musiker som spelade ryska klassiker så man fick tårar i ögonen.  Kazinik hittar man på Youtube men tyvärr inte den mästerlige ryske pianisten Zubkov. Inte än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar