måndag 29 oktober 2012

Samband mellan mat och demens?

Man kan äta sig till övervikt och diabetes och överbelastade knäleder som kräver reparation. Men kan man äta sig till demens? Mycket tyder på det. För en tid sedan skrev medicinjournalisten George Monblot i The Guardian Weekly (21 sept. 2012) om sin misstro när New Scientist publicerade en artikel om sambandet mellan mat och Alzheimers sjukdom och ville kalla sjukdomen för i första hand en metabolisk sjukdom. Sedan Monblot själv studerat forskningsresultat på området har han blivit förvissad om att bevisen är överväldigande.

Typ 3 diabetes -- så vill i dag forskare som menar att Alzheimers sjukdom beror på nedsatt insulinsystem kalla sjukdomen. Hör här: Människor som lider av typ 2 diabetes löper två, tre gånger högre risk för att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det finns ett samband mellan Alzheimers och övervikt. Det finns också ett samband mellan Alzheimers och metaboliskt syndrom (ett kluster av metabola sjukdomar som kan utlösas av bukfetma).


Som Monblot skriver: vi förlorar inget på att äta förståndigt. Undvika skräpmat, undvika övervikt. 

1 kommentar:

  1. Ramlade in på ett av dina äldre inlägg, och tänkte tipsa dig om David Snowdons bok, där han berättar om sin forskning om alzheimer. Boken har några år på nacken så du har kanske läst den. Jag skrev om den häromdagen http://bastmattan.blogspot.se/2014/04/hoglasning.html
    Lite mer utförligt har jag skrivit om den på LASTGAMMAL, http://lastgammal.blogspot.se/ för ett par dagar sedan, så du får rulla ned en aning.
    En mycket intressant bok!
    Margaretha (Ginny)

    SvaraRadera