söndag 21 juli 2013

Vattenbufflarna i Harbo

Jag har skrivit tidigare om vattenbufflar i Sverige. Nu har jag fått träffa de svartbruna skönheterna och gosat med dem. Vattenbufflarna lever vid Ängsholmens gårdsmejeri i Harbo några mil utanför Uppsala. Där kan man köpa buffelost med mera och ägaren Pontus Elvingson ordnar buffelsafari då intresserade får vandra ett stycke ut i markerna till djurens beteshagar.

De större vattenbufflarna, som vistats här i två år nu, strövar en bra bit bort men vallhunden föser dem utan problem fram emot oss. Vi får klappa och beundra de massiva behornade djuren som för säkerhets skull står på andra sidan ett stängsel. Bland buffelkorna går en tjur och här har hunnit födas två omgångar kalvar. 

Buffelkalvarna, 10 månader gamla, får vi bekanta oss med på närmare håll och vi lär oss att bufflarna gärna vill bli kliade på magen, då njuter de och svansen går i vädret. Här har jag inlett kontakt med några kalvar.
Också på ledig tid vill husets duktiga vallhund gärna röra på sig och tröttnar aldrig på att besökaren kastar pinnar som han får springa och hämta. Vattenbufflar är inte de enda spännande djuren vid Ängsholmen. Här finns svartvita fjällkor vars mjölk går till ost, ostkaka och annat. Samt vackra höns, tuppar och kalkoner som strövar fritt på gårdsplan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar