tisdag 6 augusti 2013

"Av samma blod", ny bok om maffian

Maffian, allestädes närvarande i Italien, har skapat ett samhälle infiltrerat av grov kriminalitet och korruption. De mäktiga maffiabröderna tjänar miljarder på bland annat narkotika och hantering av giftiga industrisopor. Den som vill veta mer om hur maffian uppstod och hur de har skapat sin ohotade position ska läsa Carin Svenssons bok Av samma blod som gavs ut tidigare i år av LL-Förlaget. Den välskrivna berättelsen handlar om Oscar, en svensk skolpojke som ska göra ett specialarbete 1900-talets historia. Han bestämmer sig för att intervjua gammelfarmor Lucia Casale från Sicilien som efter lång tvekan berättar alla hemligheter om våld, mord och familjens inblandning i Cosa Nostra.

Går det någonsin att stoppa de här farliga männen? Det finns modiga personer som har försökt och som det har gått illa för, det berättar också Carin Svensson om i sin bok. Roberto Saviano som skrev en avslöjande bok om Camorran lever under ständigt dödshot.

Men kanske går arbetet med att stoppa maffian sakta framåt trots allt. I går skrev Dagens Nyheter om en ny restaurang utanför Neapel som utmanar maffian genom att endast servera giftfri mat av egen produktion eller från antimaffiarörelsen Libera. För tio år sedan hade det inte gått att öppna en restaurang som trotsar maffian. "Då hade camorran hängt mig  på torget och låtit kroppen ligga där en vecka" säger mannen som startade restaurangen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar