söndag 25 augusti 2013

Hur lever vi längre?

Af mad på fad
og drik i glas
er lidt for lidt
praecis tilpas

Så lyder en dikt av dansken av Piet Hein som jag stötte på när jag nyss tittade i mitt klipparkiv. Samma sak sa vetenskapsjournalisten Henrik Ennart i sitt föredrag "Hur gamla vill vi bli?" under litteraturfestivalen i Sigtuna förra helgen: studie efter studie visar att om vi vill bli gamla så hjälper det att äta mindre. Henrik Ennart redogjorde för mekanismen bakom detta (och den finns säkert också återgiven i hans bok Åldrandets gåta som kom för inte så längesedan) som kan summeras så här: för mycket mat sliter ned. Plus att det ger en övervikt som belastar lederna, leder till diabetes m m.

Förutom att äta knappt ska man röra på sig, röra på sig, röra på sig. 

Människor blir allt äldre och forskare tror att av de barn som föds i dag kommer många att bli 100 år. Vill jag själv bli så gammal? Varför inte, om jag får ha ögon och hörsel och förstånd i behåll. Och om äldrehjälpen fungerar för jag kanske inte kommer att vara så rörlig att jag tar mig till butiken och kan bära hem varor. Inte för att hundraåringens matkassar kan vara så tunga, då har man säkert lärt sig att äta som en fågel. Jag ska börja i dag ...

Bilden visar en and som vilar i de romerska baden i Bath, England, där jag var i juni. 

2 kommentarer:

  1. Min dröm är absolut att få bli en pigg 100-åring el mer. Slipper man bara blodproppar i hjärnan och andra vitala ställen så borde väl chansen finnas. Min mor blev 97. Jag tar acetylsalicylsyra (trombyl, magnecyl, aspirin) i förebyggande syfte. Om man har ont i benen så att det är svårt att löpmotionera så är cykeln bra att ta till. Mjukt och skonsamt för benen.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att det finns en motionsform för alla som har lite rörlighet kvar i lederna. Min kamrat som inte kan gå så bra längre tar en cykeltur varje morgon. Kan man inte gå eller cykla kan man sittgympa. Huvudsaken är att kroppen inte tillåts stelna till. Den som motionerar förebygger också, som vi vet, övervikt och depression. För det märkvärdiga är att kroppen blir glad av att röra på sig.

    SvaraRadera